Frågelådan - Evelina menskopp


Frågelådan

Har du frågor om menskoppen? Ställ dem här i frågelådan så besvarar vi dem så snabbt som möjligt. Din fråga ställs helt anonymt.

 • Min menskopp läcker. Vad gör jag för fel?

  Hej! Att menskoppen läcker beror ofta på att koppen inte har öppnat sig ordentligt. Det kan även bero på fel storlek eller att koppen faktiskt är full och behöver tömmas. Det viktigaste för att undvika läckage är att se till att koppen placeras rätt så att ett vakuum uppstår.

  Så här gör du för att sätta in din Evelina menskopp:

  1. Tvätta händerna noggrant. Börja med att vika koppen en gång. Se medföljande anvisning.

  2. Håll därefter ihop Evelina menskopp så att den passar just dig vid införing i slidan.

  3. Sitt eller stå i en ställning så att Evelina menskopp blir lätt att föra in/ta ut. Till skillnad från en tampong, sätts koppen i slidmynningen.

  4. För in fingret och känns längs med Evelina menskopps sidor så att den har öppnat sig. Om inte, kläm ihop koppens nedre del och vrid lite för att öppna.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Jag har problem med att få in menskoppen

  Hej! Se till att du viker koppen enligt medföljande anvisning. Upplever du ändå problem med att få in den kan du med fördel applicera lite av Belladots vattenbaserade glidmedel. Om du fortfarande har problem med att få in koppen så är du varmt välkommen att kontakta vår support på info@belladot.com

  Öppna frågan på egen sida →

 • Kan jag klippa bort piggen på menskoppen?

  Hej! Ja, det kan du göra. Om du upplever att ”piggen” på menskoppen är för lång kan du enkelt klippa av den till önskad längd.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Kan jag använda glidmedel till min menskopp?

  Hej! Absolut kan du göra det. Vi rekommenderar Belladots vattenbaserade glidmedel, Klicka här.  Du ska dock inte använda vaselin eller ett silikonbaserat glidmedel.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Kan jag bada och simma med menskopp?

  Hej! Det kan du absolut göra. Är menskoppen placerad som den ska så läcker den inte alls. Så byt ut de traditionella mensskydden mot en menskopp och njut av sommaren eller semestern och låt inte mensen hindra dig!

  Öppna frågan på egen sida →

 • Kan jag rida med menskopp?

  Hej! Du kan absolut rida med menskopp. Det finns till och med flera fördelar med att använda menskopp just i kombination med t ex ridning. En menskopp rymmer betydligt mycket mer blod än en tampong, detta innebär att du kan träna längre perioder utan risk för avbrott eller läckage. Vi rekommenderar dock att du väntar med att rida i samband med att du använder din menskopp tills dess att du är bekväm med din menskopp.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Kan jag spela fotboll med menskopp?

  Hej! Du kan absolut spela fotboll med menskopp i. Det finns till och med flera fördelar med att använda menskopp just i kombination med träning. En menskopp rymmer betydligt mycket mer blod än en tampong, detta innebär att du kan träna längre perioder utan risk för avbrott eller läckage. Vi rekommenderar dock att du väntar tills dess att du är bekväm med din menskopp.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Jag är oskuld kan jag använda menskopp ändå?

  Hej! Absolut kan du det, menskoppen kan användas oavsett om du har haft sex eller inte.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Räcker det att jag köper 1 menskopp?

  Hej!

  Om mängden blod är relativt jämn under mensen så räcker det absolut med en menskopp. Om du däremot har en väldigt varierande mens kan du på sikt vilja köpa en till menskopp av en annan storlek för att variera dig efter mängden blod under mensperioden. Vi rekommenderar alltid att du börjar med att köpa en menskopp,  detta med anledning att det är väldigt lätt för dig att avgöra hur mycket du faktiskt blöder. Läs gärna mer om vår generösa storleksgaranti här på sidan som kostnadsfritt ger dig möjligheten att byta kopp om den inte passar.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Hur länge håller en menskopp?

  Hej! Evelina menskopp kan hålla upp emot 5-10 år. Livslängden ökar om du regelbundet sköter rengöring samt förvarar koppen torr och ren i medföljande förvaringspåse. När du märker att koppen förändrar karaktär är det dags att byta, tecken på detta kan t ex vara förändringar på ytan såsom torrhet och sprickor.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Varför är det små hål i menskoppen?

  Hej! Högst upp på koppen sitter det fyra stycken små hål som finns till för att skapa ett undertryck. Undertycket gör så att menskoppen sitter stabilt och ordentligt. Om menskoppen fylls upp till hålen förlorar koppen sitt undertryck och det finns risk för läckage, se därför till att tömma koppen var 4-8 timme.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Varför har min menskopp blivit missfärgad?

  Hej! Missfärgningar på koppen beror i de flesta fall på grund av hemoglobinet som finns i blodet. Detta påverkar inte på något sätt funktionen hos koppen. För att motverka att missfärgningar uppstår koka menskoppen i vanligt vatten i 5-7 minuter eller använd Belladot Cleansing gel innan och efter varje mensperiod.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Hur ofta ska man tömma sin menskopp?

  Hej! Det beror dels på vilken koppstorlek du har köpt, samt hur mycket du blöder. Rekommendationen är att man tömmer koppen var 4-8 timme. Blir koppen full finns risken att den förlorar sitt vakuum och börjar läcka.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Kan jag byta storlek om den menskopp jag har köpt inte passar?

  Hej! Vi har en storleksgaranti som innebär att du kan få en ny menskopp utan kostnad i en annan storlek om den inte skulle passa. Du kan kontakta oss på Belladot gällande detta oavsett vart du har köpt menskoppen.

  Det som krävs för att kunna ta del av garantin är:

  Att man har testat menskoppen i 3 mensperioder, Kvitto på köp, att man under provperioden har testat våra tips och guider från vår kundsupport

  Öppna frågan på egen sida →

 • Hur ska jag förvara min menskopp?

  Hej! När du inte använder din menskopp ska du förvara den i medföljande påse. Tänk på att aldrig förvara menskoppen i en plastpåse eller annan typ av stängd behållare.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Min menskopp läcker.. Jag tror att den öppnar sig som den ska och den verkar hamna på samma plats även om jag försöker sätta den längre in/ut.. vad gör jag för fel?

  Hej! Har du testat att göra snurrtestet? Då tar man tag i botten på koppen och snurrar för att se om den har vecklat ut sig som den ska. Testa också att vicka lite på koppen eller för in ett finger över kanten för att få in mer luft. Om du fortfarande tror att den har vecklat ut sig som den ska och den fortfarande läcker kan det vara så att du behöver en annan storlek.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Hur vet man om man valt rätt storlek?

  Hej! Man vet att man har tagit rätt storlek om menskoppen sitter bra och inte läcker.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Hej, jag har precis börjat använda menskopp, men har jättesvårt att få ut den… Tips? Har jag rätt sorts menskopp?

  Hej! Det kan vara lite krångligt att få in och ut menskoppen i början oavsett storlek. Ett tips är att ta tag i piggen i botten av menskoppen och vicka på den samtidigt som du krystar för att få ner koppen lite. Det kan också underlätta att torka av piggen för att få ett bättre grepp. Då blir det enklare att få in ett finger eller trycka ihop botten på koppen för att släppa på vakuumet. Då blir det mycket enklare att få ut den. Lycka till!

  Öppna frågan på egen sida →

 • Går det bra att endast skölja koppen med vatten efter varje gång jag tar ut den under dagen?

  Absolut! Tänk bara på att hand-hygienen är väldigt viktig och att du mellan varje användning antingen kokar koppen eller sköljer av den och sedan rengör den med Cleansing Gel. Men om du bara tömmer koppen och ska sätta in den direkt igen räcker det med att du sköljer den med vatten.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Hur sätter jag in menskoppen korrekt?

  Hej och tack för din fråga!

  Tvätta händerna noggrant. Tryck ihop koppen på mitten. Börja med att vika den en gång. Håll därefter ihop Evelina menskopp så att den passar just dig vid införing i slidan. Sitt eller stå i en ställning så att Evelina menskopp blir lätt att föra in/ta ut. Till skillnad från en tampong, sätts koppen i slidmynningen. För in fingret och känn längs med Evelina menskopps sidor så att den är öppen. Om inte, kläm ihop koppens nedre del och vrid lite för att öppna den.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Jag funderar på att byta till menskopp.. något jag behöver veta?

  Härligt! Att byta till menskopp har förändrat många kvinnors liv till det bättre. Det enda du behöver tänka på är att ta det lugnt. Ta god tid på dig första gången när du ska sätta in menskoppen så att du säkert får den på plats. Det finns många intressanta artiklar och inlägg på denna sida som du också kan läsa genom om du vill lära dig mer! Lycka till!

  Öppna frågan på egen sida →

 • Ont i magen vid mens… Kan jag använda kopp?

  Att ha magont är naturligt vid menstruation. Vissa lider mer av det och andra mindre. Testa att lägga en varm dyna på magen och försök slappna av. Magsmärtor hindrar inte dig på något sätt att använda menskopp, men om du har svåra smärtor rekommenderar vi att du uppsöker läkarvård.

  Öppna frågan på egen sida →

 • Varför är menskopp bättre än bindor?

  Tack för din fråga! Menskoppen är hälsosammare, mera ekonomisk samt ger dig frihet. Den sprider inga farliga ämnen i din kropp och du kan använda den när som helst. Eftersom den inte behöver tömmas lika ofta som en binda eller tampong behöver bytas, är det snabbt hänt att du till och med glömmer bort att du har mens!

  Öppna frågan på egen sida →